20210506-IMG_0317.jpg

Passive Solar House

Location: Mangawhai, Kaipara District

Type: New Build

Floor Area: 240m2

Contractor: NF Construction Ltd

Completed: 2020

Photography: Doug Pearson Photography

Designed for a young family selling up in Auckland and looking for a better life. The owners were environmentally conscious having worked in that field. The brief called for passive solar design principles. The house needed to be highly functional, flexible and connected to the land with external living spaces that could be used year-round. The owners wanted simple clean lines and natural timber.      

 

The six-acre site has a gently sloping south west facing aspect. It is well set back from the coast at the foothills of the Brynderwyn Ranges. It has a natural spring forming a rambling stream and historic stone walls and bush remnants. Large uncontrolled shelterbelt plantings to the north east affected winter sun to the upper parts of the site. The site has beautiful long views to Pukekaroro, a bush covered volcanic cone and the Brynderwyn Ranges to the west, as well as close views over the surrounding landscape. Cold winter winds prevail from the south west.    

 

Conceived as two simple box forms slid past each other along a ‘spine wall’ and held beneath an enfolding roof. A cut and fill bench of the site allowed the house to align along an east/west axis to maximise passive solar principles. This allowed the main living areas to be positioned on the north side with direct connection to three different outdoor spaces; covered west deck, semi-covered east deck and an extensive flat north lawn. A view of Pukekaroro is framed to the west.

 

The living wing becomes the ‘thermal engine’ for the house storing heat from the winter sun in its thermal mass and releasing it slowly over a 24–48-hour cycle. A masonry ‘Trom’ wall forms the spine of the house and has openings above to transfer passive heat to the sleeping wing which is tucked behind. In summer the roof eaves exclude sun and the north wall opens to the landscape. The garage is positioned on the south side to buffer the house. An entry space is created between the butterfly shaped roof.    

 

Environmental credentials of this house include; double glazing, high levels of thermal insulation (140mm walls), high levels of thermal mass for passive solar energy storage, natural ventilation strategies (cross and stack ventilation), compact plan form (minimise heat loss), material/cladding selection (Environmental Choice), onsite wastewater treatment, potable water collection and reticulation, solar water heating, and prewire for PV solar installation.  

"We initially found Jeff through a web search. We liked his previous residential work, and found him from the start to be highly professional and very easy to work with.  Our design brief was simple - we were seeking a 4 bedroom home designed with good passive solar principles, with the ability to have separate areas for a growing family. And of course, within a budget. Jeff was able to bring together these elements along with site specific characteristics into a design that we liked and felt would work for us. He was upfront with us regarding our budget, he was able to suggest and incorporate a range of features that met the brief, looked great, and also met the budget. He wasn't afraid to challenge us and provide us with suggestions and recommendations, but he always did so with respect. We always felt part of the process. We have ended up with a house that we love, has great passive solar features, performs ideally for the Northland climate we live in, and was built to budget. We highly recommend Jeff and Jeff Brickell Architects, and wouldn't hesitate in using them again."

NIGEl & LEAH MATHER